Včelí med

Slovenský medMed, produkt včely medonosnej, je roztok sladkých štiav (nektár a medovica), ktoré včely prinášajú do svojich príbytkov,kde ich následne spracúvajú vlastnými enzýmami a zahusťujú aktívnym odvetrávaním. Po dozretí a zahustení ho uskladňujú v plástoch,a používajú ho podľa potreby,v sezóne (jar,leto)ako jednu zo zložiek potravy pre seba a pre výchovu nových generácií, v zime ako zdroj energie potrebnej na udržanie teploty vhodnej pre ich prežitie.

 

Med má výbornú chuť, pre ktorú mu dávame prednosť pred cukrom a inými sladidlami. Kvalitne spracovaný a dozretý (obsah vody max 18%) a správne uskladnený (hermeticky uzavretý, v tme a chlade) sa nekazí ani po rokoch, a nedokážu sa v ňom množiť žiadne patogénne organizmy.

 

Med je spomínaný už 2000 r. pred Kr. v egyptských rukopisoch ako vynikajúci prostriedok na hojenie rán; s jeho používaním sa stretáme vo všetkých kultúrach a civilizáciách. Med patrí medzi tzv. superpotraviny, so všetkých prírodných produktov má najvyšší a vyvážený obsah základných cukrov a širokú škálu zložených cukrov, ktoré sú pre živý organizmus nevyhnutné a zároveň obsahuje nespočetné množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov a liečivých látok, s antibakterálnym, antioxidačným, imunostimulačným a revitalizujúcim účinkom. Med je jednou z mála prirodzene trvanlivých potravín. Liečivé účinky medu do veľkej miery vychádzajú z účinkov rastliny, z ktorej pochádzajú.

 

MedoviskoOblať medicíny, ktorá sa zaoberá liečením niektorých chorôb včelími produktami a štúdiom vplyvu včelích produktov na živý organizmus sa volá "apiterapia". Med, najmä na to určený medicínsky med, daný na ranu pôsobí ako peroxid vodíka a urýchľuje scelenie rany produkciou bielych krviniek, taktiež redukuje jazvy, celkovo má med schopnosť obnovovať ľudské tkanivá. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu množením populácie probiotických baktérií v črevách. Vďaka antioxidantom obsiahnutých v mede pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva. Pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva. Pri prekyslení žalúdka znižuje kyselinu na polovicu. Vzhľadom k zloženiu cukrov je možné použitie aj pri diabetes mellitus. Med podporuje krvotvorbu. Medovicové medy pomáhajú pri vysokom krvnom tlaku. Med pôsobí liečivo pri angíne pectoris a ďalších srdcových ťažkostiach. Med je tradičný prostriedok proti chrípke a nachladnutiu, v spojení s citrónom jeho látky pôsobia ešte lepšie. Užívaný na večer (jedna lyžička) pomáha proti nespavosti, nepokojnému spánku, nervozite a podráždenosti.

Prihlásenie

Podporujeme